Jadłospis Drukuj

  Jadłospis - dieta podstawowa

 

  • Poniedziałek 10.10.2022

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

/żeberka trójkąty, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler ,ogórki kiszone, śmietana 18, mąka, ziemniaki/  

Naleśniki z białym serem i dżemem.

/mąka, mleko 3,2,jaja, ser biały, dżem, cukier, cukier waniliowy, olej/

Woda z cytryną.

Owoc-

Alergen 1,3,7,8

  • Wtorek 11.10.2022

Zupa ryżanka.

/porcje rosołowe, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler ,ryż/  

Ziemniaki, schab duszony w sosie własnym, surówka z buraka.

/ziemniaki, schab, musztarda, czosnek granulowany, masło ekstra/

Woda z cytryną.

Owoc

Alergen 1,3,7,8

  • Środa 12.10.2022

Zupa koperkowa z ziemniakami.

/porcje rosołowe, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, koper, śmietana 18, mąka tortowa, ziemniaki/  

Łazanki z kapustą i mięsem mielonym.

/makaron łazanki, mięso mielone z szynki, boczek parzony wędzony, kapusta, olej/

Woda z cytryną.

Owoc

Alergen 1,3,7,8

  • Czwartek 13.10.2022

Zupa krupnik z warzywami.

/porcje rosołowe, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna/  

 Ziemniaki, wątróbka z cebulą, ogórek kiszony.

/ziemniaki, wątróbka drobiowa, cebula, olej, mąka, ogórek kiszony/

Woda z cytryną.

Owoc

Alergen 1,3,7,8

  • Piątek 14.10.2022

Dzień wolny od zajęć edukacyjnych

 

ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

 Oznaczenie alergenów:

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie (1)
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (2)
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie (3)
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie (4)
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie (5)
Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie (6)
Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą) (7)
orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie (8)
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie (9)
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie (10)
Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie (11)
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (12)
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie (13)
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (14)

KATALOG ZE SKŁADNIKAMI WYSTĘPUJĄCYMI W KAŻDEJ POTRAWIE NA ŻYCZENIE KONSUMENTA JEST DOSTĘPNY W KUCHNI SZKOLNEJ.

 

Szkoła Podstawowa nr 17 im. Tadeusza Kościuszki,  ul Miodowa 18,  09 - 400 Płock,  tel. 24 366 25 60, e-mail: sekretariat@sp17.plocman.pl

Redaktor serwisu: Marzena Kowalska