Jadłospis - dieta podstawowa
Data |
Obiad |
Alergeny |
Poniedziałek 20.06.2022 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami. /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, liść, ziele, lubczyk, ogórek kiszony, mąka, śmietana 18%, ziemniaki/ Spaghetti. /makaron spaghetti, sos do spaghetti, mięso mielone z szynki, ser żółty/
Owoc - banan Woda z cytryną. |
1.Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą, 8.seler i produkty pochodne, 9.gorczyca 1, 3, 7, 8, 9 |
Wtorek 21.06.2022 |
Zupa żurek kujawski z makaronem. /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, liść, ziele, lubczyk, żurek, mąka, śmietana 18 , majeranek, makaron świderki/ Ziemniaki, karczek pieczony, surówka z kapusty pekińskiej. /ziemniaki, karkówka, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, musztarda, masło roślinne, kapusta pekińska, majonez, kukurydza, cukier, kwasek cytrynowy/ Owoc Woda z cytryną. |
1.Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą, 8.seler i produkty pochodne, 9.gorczyca 1, 3, 7, 8, 9 |
Środa 22.06.2022 |
Zupa krupnik z warzywami /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, liść, ziele, lubczyk, kasza jęczmienna/ Ziemniaki, kotlet mielony, ogórek małosolny. /ziemniaki, mięso mielone z szynki, jaja, bułka tarta, bułka czerstwa, mąka, olej, cebula, masło ekstra, ogórek małosolny/ Owoc Woda z cytryną. |
1.Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą, 8.seler i produkty pochodne, 9.gorczyca 1, 3, 7, 8, 9 |
Czwartek 23.06.2022 |
Zupa botwina z ziemniakami. /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, liść, ziele, lubczyk, botwina, śmietana 18%, mąka, koper, ziemniaki/ Pierogi z serem /pierogi z serem, śmietana 18%, jogurt/ |
1.Zboża zawierające gluten oraz produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą, 8.seler i produkty pochodne, 9.gorczyca 1, 3, 7, 8, 9 |
Piątek 24.06.2022 |
Zakończenie roku szkolnego |
|
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Oznaczenie alergenów: |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie (1)
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (2)
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie (3)
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie (4)
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie (5)
Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie (6)
Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą) (7)
orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie (8)
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie (9)
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie (10)
Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie (11)
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (12)
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie (13)
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (14)
KATALOG ZE SKŁADNIKAMI WYSTĘPUJĄCYMI W KAŻDEJ POTRAWIE NA ŻYCZENIE KONSUMENTA JEST DOSTĘPNY W KUCHNI SZKOLNEJ.