Owoce i warzywa w szkole Drukuj

 

 „Mleko w szkole” i „Owoce w szkole"

 „Program dla Szkół” skierowany jest do uczniów klas I – V szkół podstawowych.
Celem „Programu dla Szkół” jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów w ich codziennej diecie, na etapie na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.

W ramach komponentu mlecznego w roku szkolnym 2018/2019 dzieci w szkołach podstawowych otrzymują bezpłatnie: mleko białe, kefir, jogurt naturalny oraz twarożek naturalny.

W ramach komponentu owocowo-warzywnego w roku szkolnym 2018/2019 dzieci w szkołach podstawowych otrzymują bezpłatnie porcje: jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, kalarepy, marchewki, rzodkiewki, pomidorów i papryki.

Z programu w naszej szkole w roku szkolnym 2018/19 korzysta 254 uczniów.

W ramach realizacji „Programu dla Szkół”, w roku szkolnym 2018/2019 zostaną przeprowadzone w szkołach podstawowych zajęcia spełniające wymagania KOWR w zakresie działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym w ramach „Programu dla Szkół”. Każda placówka oświatowa otrzyma stosowny certyfikat.

W ramach powyższych zajęć w naszej szkole zostaną przeprowadzone zajęcia: Aktywna zabawa dzieci poprzez przygotowanie na miejscu świeżych i zdrowych soków z owoców i warzyw dostępnych w ramach programu.

 

 

 

Szkoła Podstawowa nr 17 im. Tadeusza Kościuszki,  ul Miodowa 13a,  09 - 400 Płock,  tel. 24 366 25 60, e-mail: sp17.plock@gmail.com

Redaktor serwisu: Marzena Kowalska