Dzień tygodnia |
Pierwsze danie |
Drugie danie |
Deser |
Alergeny |
Poniedziałek 29.05.2023 |
Zupa grochowa z ziemniakami /żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, groch łuskany, majeranek ziemniaki/ |
Ryż na mleku z cynamonem i prażonym jabłuszkiem /ryż biały, mleko 3,2%, cynamon, cukier jabłko, masło roślinne/
|
Woda z cytryną
Owoc
|
Alergen 1,3,7,9 |
Wtorek 30.05.2023 |
Zupa pomidorowa z makaronem /skrzydełko z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana 18%, mąka tortowa, koncentrat pomidorowy, makaron świderka/ |
Ziemniaki, kotlet schabowy, ananas /ziemniaki, schab, jaja, bułka tarta, olej, ananas/ |
Woda z cytryną
Owoc
|
Alergen 1,3,7,9 |
Środa 31.05.2023 |
Zupa zacierkowa /skrzydełko z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, makaron zacierka/ |
Ziemniaki, pulpet w sosie koperkowym, ogórek zielony /ziemniaki, szynka wieprzowa, jaja, bułka czerstwa, cebula, koper, śmietana 18%, mąka ziemniaczana/ |
Woda z cytryną
Owoc
|
Alergen 1,3,7,9 |
Czwartek 1.06.2023 |
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem /skrzydełko z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw, śmietana 18%, mąka tortowa, ziemniaki, jaja/ |
Kasza pęczak, gulasz z warzywami, pomidor ze szczypiorkiem /kasza pęczak, szynka wieprzowa, cebula, masło roślinne, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, czosnek, majeranek, pomidory, szczypior/ |
Woda z cytryną
Owoc
|
Alergen 1,3,7,9 |
Piątek 2.06.2023 |
Zupa brokułowa z ziemniakami /ćwiartka z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana 18%, mąka tortowa, brokuł świeży/ |
Makaron z truskawkami /makaron świderka, truskawka mrożona, śmietana 18%, cukier/
|
Woda z cytryną
Owoc
|
Alergen 1,3,7,9 |
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Oznaczenie alergenów: |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie (1)
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (2)
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie (3)
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie (4)
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie (5)
Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie (6)
Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą) (7)
orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie (8)
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie (9)
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie (10)
Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie (11)
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (12)
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie (13)
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie (14)
KATALOG ZE SKŁADNIKAMI WYSTĘPUJĄCYMI W KAŻDEJ POTRAWIE NA ŻYCZENIE KONSUMENTA JEST DOSTĘPNY W KUCHNI SZKOLNEJ.