W dniu 23 marca w ramach programu edukacyjnego ,,Warzywa, owoce - nie zaszkodzi zjeść!” uczniowie naszej szkoły dowiedzieli się dlaczego warto jeść dużo warzyw i owoców oraz jaki wpływ na owoce i warzywa mają środki ochrony roślin.
Misją programu jest uświadomienie, że warzywa i owoce są podstawą każdej diety, a ich konsumpcja jest warunkiem zdrowia i rozwoju każdego człowieka.
Po obejrzeniu prezentacji multimedialnej i wypełnieniu kart pracy na temat właściwych nawyków żywieniowych i uprawy roślin uczniowie mieli za zadanie przygotować ciekawe estetycznie i bogate w wartości odżywcze danie z warzyw i owoców.
Dzieci pracowały w grupach opracowując przepisy oraz wyliczając kaloryczność swoich potraw. Dodatkowo każde danie musiało mieć swoją nazwę, co pokazało niezwykłą kreatywność naszych uczniów. Sałatki oceniała p. Sylwia Kobielska. Wszystkie potrawy były smaczne, pięknie zaprezentowane, a ponadto były wartościowe odżywczo.
Najbardziej efektowne danie o nazwie „Owocowy jeż” przygotowały dziewczynki z klasy 6b.
{gallery}rsz1516{/gallery}